January 23, 2007

Fräsch vardagsmeny


Här är ett menyförslag som jag gjort om man vill sätta lite piff på en grå vardag. Jag gör ofta förrätt, varmrätt och efterrätt till middag även på vardagarna, ibland dricker jag tom ett glas vin till - och sedan sitter vi länge vid middagsbordet och pratar, myser och umgås.

Förrätt
Färska vårrullar (4 pers)
2 st tortillabröd
2 dl böngroddar
1 dl färsk svamp
1 morot
1/2 gurka
Saft från 1 lime
Wasabi
Salt och peppar
2 msk chilisås

Bred en liten klick wasabi i mitten på varje bröd. Lägg sedan en liten hög med strimlade morötter, gurka, svamp och groddar på och pressa saft från 1 lime över grönsakerna. Salta och peppra. Vik ihop brödet så att rullarna tillsluts och skär varje bröd i 2 delar. Servera rullarna med sweetchilisås.

Varmrätt
Kyckling med skaldjursdipp och färsk pasta (4 pers)
Krydda 4 kycklingfiléer med citronpeppar och salt.
Stek i stekpanna eller ugn.

Gör en skaldjursdipp genom att röra ihop:
20-30 skalade räkor
1 msk majonäs
3 msk gräddfil
1 msk hackad dill
Juice från 1 citron
1 msk rom
salt och peppar

Koka färsk pasta al dente. Lägg upp ca en näve pasta per person på en djup tallrik. Skär upp kycklingfilerna i avlånga skivor och lägg på pastan. Klicka på en sked av skaldjursdippen på kycklingen och dekorera med en dillkvist.

Efterrätt
Frukt Tarts (4 personer)
Rosta 2 dl havregryn med 1 msk smör i stekpanna.
Häll upp i en skål och rör ner 1 msk honung.
Stek skivor av 1 banan, 1 äpple och 1 päron.
Krydda med kardemumma och kanel.

Servera frukten med rostade havregryn över och en klick vaniljyougurt.
Det går också bra att använda andra frukter och bär som tex plommon, aprikoser, jordgubbar, hallon, mangos, papayas.

No comments: