February 20, 2007

Alla hjärtans middag


Förra veckan gjorde jag en Valentinsmeny som blev mycket uppskattad. Tiramisun på grönt te är verkligen fantastisk och pojkvännens favorit. Idén att göra den med grönt te fick vi från en restaurang i Shanghai.



FÖRRÄTT
Halstrade pilgrimsmusslor med skummad jordärtskockssoppa och valnötter
(4 port)

Soppan:
1 msk olivolja
250 g jordärtskockor
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
0,5 dl hönsbuljong
1 dl grädde
salt och vitpeppar
1 msk citronsaft
10 st valnötter

Börja med att skala och hacka ner löken, vitlöken och jordärtskockorna. Fräs hacket i olivolja i en kastrull några minuter tills löken blir genomskinlig och alltsammans börjar dofta gott.
Slå på vinet och buljongen och låt koka tills skockorna är mjuka. Det tar cirka 10 minuter.
Tillsätt grädden och låt koka 10 min till. Mixa och passera och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Mixa upp soppan en gång till så att den blir skummig och häll upp i 4 mindre soppskålar. Strö över nötterna. Ringla eventuellt över lite god olivolja.

Musslorna:
8 st pilgrimsmusslor
2 tsk olja
salt & peppar

Pensla musslorna lätt med oljan och salta och peppra. Grilla i grillpanna eller halstra dem i stekpanna, ca en minut på varje sida. Musslorna ska ej vara helt genomstekta. Trä musslorna på 4 spett och lägg ett spett på varje soppskål.


MELLANRÄTT
Frisk apelsinsallad
 (4 port)

ca 50 g färsk spenat

2 apelsiner 

0,5 papaya 

0,5 dl blötlagda, i ca 1 timme, aprikoser 

1 knippe rädisor 



Fläderdressing: 

1 msk konc flädersaft

0,5 msk vitvinsvinäger

1 msk olivolja

0,5 msk pressad citron

1 msk vatten

salt, svartpeppar

Skölj och riv ev spenaten i mindre bitar. Lägg upp på ett stort fat.

Skala apelsinen och skär i filébitar, hinnfria. Skala papayan, kärna ur och skär i mindre bitar. Fördela apelsin- och papayabitar över spenaten tillsammans med hackade aprikosbitar.
Skölj och ansa rädisorna. Garnera salladen med dem.

Skaka ihop dressingen och smaka av med salt och peppar. Häll över lite dressing och servera mer vid sidan.


VARMRÄTT
Tryffelrisotto med prociuttoskinka, meloncarpaccio och basilikavinägrett (4 port)

Skär upp en halv melon, utan skal, i hårfina skivor och lägg ut på ett stort fat.
Dekorera med 8 skivor prociutto och ringla över vinägretten. Servera till risotton.

Apelsin- och basilikavinägrett:
1 kruka färsk basilika
1/2 dl outspädd apelsinjuice

2 msk vitvinsvinäger

1/2 tsk fransk senap

1 dl olivolja

1/2 tsk flytande honung
Kör allt i mixer.

Risotto:
2 schalottenlökar
4 dl avorioris
1 dl vitt vin
2 1/2 dl hönsfond (koncentrat + vatten)
2 msk tryffelolja
2 dl riven parmesanost
1 dl grädde
1 msk tryffelolja
Finhacka löken och fräs den i olivolja med riset. Häll på vitt vin och hönsfond lite i taget och låt alltsammans sjuda i cirka 18 minuter under omrörning. Ställ av spisen i några minuter.
Rör i osten och grädden. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar.


EFTERRÄTT
Grönt te tiramisu
3 äggulor

0,5 dl socker

2 tsk Matcha
pulver
2 msk körsbärslikör

450 g mascarpone 

2,5 dl grädde
1 tsk vaniljextrakt

3 äggvita
21 ladyfingers
(Savoiardikex)
Matchapulver för pudring

Matchasirap:

1 dl vatten

1 dl körsbärslikör
0,5 dl socker

1 tsk Matchapulver

Koka vattnet till Matchasirapen. Tillsätt socker, koka 2-3 minuter. Ta bort från värmen och tillsätt likör och matcha. Mixa ihop. Låt svalna.
Vispa äggula och socker poröst. Tillsätt mascarpone och rör ihop till en smidig smet. Vispa grädden och tillsätt vaniljextrakt, likör och matcha. Vänd ner i mascarponekrämen. Vispa äggvitorna hårda och vänd ner dom försiktigt i smeten.
Doppa varje ladyfinger blöta i matchasirap, dock inte för mycket så dom faller i sär. Placera kexen i en form, smöra på hälften av mascarponekrämen över kexen. Gör ett nytt lager och toppa med resterande kräm.
Täck tiramisun med plastfolie och ställ in i kylen i helst 1 dygn.
Före servering, pudra matchapulver över.

No comments: