March 14, 2013

Weekend i Zürich

Att möta våren i Paris är ett välkänt fenomen men varför inte få den där efterlängtade solglimten på en mer obeprövad ort, som världsstaden Zürich i Schweiz.


Jag åkte till Schweiz en långweekend för att råda bot på vårtröttheten och ta del av vad Zürich har att erbjuda – och blev positivt överraskad.

Livskvaliteten i Zürich är skyhög, precis som stadens vackra kuliss, de snöklädda bergstopparna. Staden ligger vid Zürichsjön och var tredje invånare är av utländsk härkomst och dom flesta är mångmiljonärer. Förutom närheten till alper så bjuder Zürich på både shopping, naturupplevelser, fritidsaktiviteter, kultur och nattliv.

I denna huvudstad finns det gott om både Berkins, Porschar och exklusiva klockor – och längs med världsberömda Bahnhofstasse erbjuds ett fantastiskt shoppingutbud för den som fyllt på kreditkortet. Önskar man endast flanera omkring är gamla stan ett säkert kort med de charmiga byggnaderna och torgen som ofta säljer närproducerade delikatesser.
Saknar man den parisiska Ladurée-macaronen behöver man inte misströsta. På den bohemiska Niederdorfstrasse finns mänger av mysiga caféer och barer som serverar allt ifrån dyr champagne till prisvärda macarons. I Zürich kallas dom för Luxemburgerli men smakar lika gott som den franska varianten.
Och har man ett riktig sötsug finns även dagsfärska chokladpraliner att köpa i varje gatuhörn. Ett besök på någon av alla chokladfabriker är förstås ett måste när man besöker Schweiz.

Att göra en utflykt till stadens utkanter rekommenderas varmt, framförallt är den exklusiva guldkusten värt ett besök en solig dag. Även det berömda operahuset är värt ett besök för att se föreställningar i världsklass, eller varför inte gå på konstmuseum där det visas verk av allt från Picasso, Rembrandt, Monet, m.fl.

Är man trött på våren i Paris så finns den alltså även i Zürich. Ombyte förnöjer.

Luxemburgerli, den Schweiziska varianten av macarones.

Flanera i gamla stan och köp stenugnsbakat bröd och 
lagrade ostar på marknaden vid Burkliplatz.

Gör en utflykt till någon av de söta byarna på guldkusten, 
ät lunch på en av uteserveringarna och se ut över det vackra landskapet.

No comments: