March 22, 2013

Gottegris

När godissuget tar över är det lätt att hamna i fällan bland onyttigheterna i skafferigömmorna. Och visst, all heder till alla dessa hälso- och nyttighetsbollar som smakar frukt, men när det är en vanlig hederlig chokladboll man vill sätta i gommen är dom inte till stor tröst. 


Jag har trollat fram en riktigt god alkalisk chokladboll, som smakar choklad och som dessutom är basiskt nyttiga. Här är receptet till ca 12 små bollar:

1 msk rumstempererat kokosfett
2 dl mandel (blötlägg gärna ett par timmar)
1 msk ekologiskt bryggt kaffe (går att välja bort för att hålla det mer basiskt)
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
8-10 st torkade mjuka aprikoser eller 6 dadlar
2 msk raw kakao
1 msk palmsocker (går även bra med en nypa stevia heller uteslut helt)
1 nypa havssalt

Blanda allt med mixer och rulla smeten till små bollar.
Rulla bollarna i kokosflingor.
Förvara i kylen och servera till eftermiddagsfikat när det behövs en extra energikick.

TIPS: 2 msk lakritspulver är fantastiskt gott att blanda i. Rulla sedan lakritsbollarna i raw kakao.