May 30, 2013

Kick-start!

Frukosten är dagens viktigaste mål. Ska man dessutom vara hälsosmart så finns det väl inte en mer självklar plats på frukostbordet än vad det gör för gröt – och naturligtvis ska den vara glutenfri och alkalisk. 


En supergröt som jag gör på morgonen av glutefria växten bovete är jättegod och basisk. Den kräver lite mer möda än en tallrik havregryn i micron men i långa loppet är det förstås värt de extra minuter det tar att tillaga gröten. Under tiden den kokar passar man på att duscha eller väcka barnen, så ingen tid går till spillo.

Ingredienser till 1 person
0,5 dl Bovetekross
1 msk Psylliumfrön
2 dl Vatten
1 nypa Salt
Gojibär
Dadlar + vatten
Mandelmjölk

Skölj först bovetet i hett vatten och sedan i kallt vatten. (Viktigt!)
Koka på låg värme, ca 20 minuter, tillsammans med vatten, psyllium och salt. Rör ibland.
Mixa dadlar och vatten med mixerstav till mos. Tips: Gör en stor sats och förvara i burk i kylen. Håller i flera dagar. 
Servera gröten med 1 tsk mos, strössla över några gojibär och fyll på med mandelmjölk (går att göra egen eller köpa).